Quercetin – běžný výživový doplněk na rostlinné bázi někteří považují za potenciální doplňkovou léčbu pacientů s COVID-19. Odborníci, kteří podporují používání doplňku tvrdí, že by mohl být součástí léčebného režimu spolu s intervencemi, jako je remdesivir nebo plazma, a že jeho dostupnost v obchodě a relativně dobrý bezpečnostní profil mohou být výhodou.
Quercetin patří do rodiny bioflavonoidů, která je zodpovědná za jasné barvy a léčivé vlastnosti mnoha rostlin. Mezi potraviny a nápoje, které obsahují quercetin, patří bobule, jablka, citrusové plody, kapusta, rajčata, cibule, pohanka, červené víno a černý čaj. Quercetin může být užíván jako doplněk k jiným produktům. Může působit jako antioxidant a neutralizovat volné radikály, které způsobují poškození buněk a DNA. Quercetin je známý pro své antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, schopnost předcházet neurologickým chorobám a snižovat vysoký krevní tlak.
Také bylo zjištěno, že quercetin podporuje SIRT2, který pak inhibuje aktivaci inflamazomu NLRP3 spojeného s infekcí COVID-19, uvedl Dr. Samuel F. Yanuck, DC, z Programu integrované medicíny na Lékařské fakultě Univerzity v Severní Karolíně, který byl spoluautorem recenze vznikajícího výzkumu v této oblasti. Také hraje roli při usnadňování transportu zinku přes lipidové membrány, uvedl doktor Yanuck. https://imjournal.com/
Dr. Yanuck pro Thailand Medical News řekl: „Není to nějaká neznámá ani experimentální látka a vzhledem k tomu, že má tyto potenciálně důležité biologické úkoly, myslím si, že stojí za to ji považovat za součást celkové strategie. Quercetin by mohl být součástí multifaktoriálního léčebného režimu. V buněčných kulturách bylo prokázáno, že quercetin zabraňuje vstupu virů a snižuje cytopatické účinky mnoha virů, včetně rinoviru a polioviru. Ve studii na zvířatech z roku 2016 hlodavci dostali quercetin předtím, než byly vystaveny smrtelné zátěži virem Ebola, a přežili. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
COVID-19 je významně spojován s vysokými hladinami interleukinu-6, sníženými hladinami interferonů a cytokinovou bouří, která poškozuje tělo a souvisí s respiračním selháním, uvedl Dr. Ruben Colunga Biancatelli, MD, Univerzita Old Dominion University v Norfolku, Virginie, a první autor článku o quercetinu a vitamínu C jako potenciální terapii léčby SARS-CoV-2 ve studii Frontiers in Immunology. https://www.frontiersin.org/
Vědci také naznačují, že quercetin by měl být podáván s vitamínem C, protože ten dokáže recyklovat oxidovaný quercetin, což má synergický účinek a zvyšuje antivirovou schopnost quercetinu.
Je zajímavé, že během vypuknutí SARS v roce 2003 čínští vědci zjistili, že quercetin se váže na špičkový protein viru, což narušuje jeho schopnost replikovat a infikovat hostitelské buňky. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
Dr. Hasan Önal, MD z výcvikové a výzkumné nemocnice Kanuni Sultan Suleyman v Turecku, nyní přijímá účastníky na open-label randomizovanou kontrolní studii v Turecku zkoumající úlohu quercetinu v COVID-19. Ve studii bude 95 pacientů s COVID-19 dostávat 1 000 mg aktivní léčebné dávky a 113 zdravotnických pracovníků bude dostávat dávku 500 mg quercetinu jako profylaxi. https://clinicaltrials.gov/
Tým Dr. Önala vycházel pouze z pokynů nemocniční praxe z Lékařské fakulty Východní Virginie v Norfolku ve Virginii, které napsal Dr. Paul E. Marik, MD, šéf tamní medicíny pro plicní a kritickou medicínu. Dr. Marik zařadil quercetin do protokolu řízení instituce COVID-19 na profylaxi a mírné až středně závažné případy. https://www.evms.edu/
Dr. Marik poznamenal: „Naše poznání je založeno na dobré, základní vědě a existuje několik skutečně zajímavých vědeckých publikací, které předpokládají přínos quercetinu, ale bohužel nemáme žádné klinické údaje. Máte-li něco, co je potenciálně prospěšné, bezpečné a cenově dostupné, co ztratíte, pokud to vyzkoušíte?
Dr. David M. Aronoff, MD, z Vanderbiltovy univerzity v Nashvillu v Tennessee uvedl, že vzhledem k antivirové aktivitě, která byla prokázána v preklinických údajích, by bylo rozumné předepisovat quercetin v kontextu správně navrženého klinického hodnocení k léčbě COVID-19.
Tým kanadských výzkumníků mezitím vkládá své naděje do samotného quercetinu jako antivirotika. Výzkum vede Dr. Michael Chrétien, vědec z Klinického výzkumného ústavu v Montrealu, spolu s Dr. Majambu Mbikay, konžským vědcem, s cílem provést klinické testy na této molekule v Číně a zjistit, zda bude účinkovat na nový koronavirus. Dr. Chrétien definuje quercetin jako „širokospektrální antivirový lék“, který se ukázal jako účinný proti SARS, viru Ebola a viru Zika.
Svou naději zakládají na studii korejských vědců z roku 2019, která ukázala, že quercetin a další flavonoidy mohou inhibovat proteolytickou aktivitu proteázy podobné SARS-CoV 3C, a proto mít prokázán antivirový účinek. https://www.tandfonline.com/
Quercetin může působit jako nutriční stimulátor funkce sirtuinu a inhibovat aktivitu mTOR. Znamená to, že interferuje s replikací viru. Protože se quercetin špatně vstřebává, je nejlepší jej začít brát jako doplněk stravy dlouho před možnou expozicí virem, takže má čas se akumulovat v potřebné koncentraci v těle. Quercetin má navíc dobrý bezpečnostní profil a má prokázaný protizánětlivý účinek. https://www.researchgate.net/ a https://www.hindawi.com/
Dr. Chrétien a Dr. Mbikay, vědci z Klinického výzkumného ústavu v Montrealu (IRCM), se také domnívají, že preventivní užívání quercetinu přinese nejspolehlivější ochranu, a tak se tomu stalo i ve zmiňované předchozí studii. https://aac.asm.org/ a https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
K dnešnímu dni existuje mnoho dalších studií, které poukazují na výhody quercetinu jako antivirové, protizánětlivé molekuly vhodné pro použití při různých respiračních a virových onemocněních, a dokonce i jako profylaxi určitých chorob. https://www.sciencedirect.com/ a https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
Celý článek naleznete zde: https://www.thailandmedical.news/