Kurkuma, také známá jako zlatý pepř, je rostlina, která roste v Asii a Střední Americe. Dodává kari žlutou barvu a v tradiční indické medicíně se používá již tisíce let k léčbě různých zdravotních problémů. Studie podporují jeho použití a ukazují, že může prospět vašemu zdraví. Ale spojení kurkumy s pepřem může ještě zvýšit její účinky.

V tomto článku jsou uvedeny potenciální zdravotní výhody kombinace kurkumy a černého pepře.

Klíčové aktivní složky

V posledních letech výzkum potvrdil, že kurkuma má léčivé vlastnosti. A přestože si většina lidí myslí, že to není nic jiného než běžné koření v kuchyni, černý pepř může prospět i zdraví. Kurkuma i pepř obsahují klíčové aktivní složky, které přispívají k jejich protizánětlivým, antioxidačním vlastnostem a boji proti různým onemocněním.

Kurkumin v kurkumu

Klíčové sloučeniny v kurkumu se nazývají kurkuminoidy. Samotný kurkumin je nejaktivnější složkou a jeví se jako nejdůležitější. Jako polyfenol má kurkumin několik zdravotních výhod. Je to silný antioxidant a má protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. Jednou z největších nevýhod kurkuminu je ovšem to, že je slabě absorbovatelný v těle.

Piperin v pepři

Černý pepř obsahuje bioaktivní sloučeninu piperin, což je alkaloid podobně jako kapsaicin, aktivní složka nacházející se v chilli prášku a kajenském koření. Piperin pomáhá zmírňovat nevolnost, bolesti hlavy a špatné trávení a má také protizánětlivé vlastnosti. Jeho nejdůležitější výhodou však může být schopnost zvýšit absorpci kurkuminu.

Piperin zvyšuje absorpci kurkuminu

Kurkumin v kurkumu je bohužel špatně absorbován do krve. Díky tomu byste mohli přijít o jeho výhody pro vaše zdraví. Pomoci však může přidání černého pepře. Výzkum podporuje to, že kombinace piperinu v pepři s kurkuminem v kurkumu zvyšuje absorpci kurkuminu až o 2 000%. Jiná studie prokázala, že přidání 20 mg piperinu ke 2 gramům kurkuminu také významně zvýšilo jeho absorpci.

V současnosti existují dvě teorie o tom, jak to funguje.

Za prvé, piperin usnadňuje kurkuminu přejít přes střevní stěnu a do krve. Za druhé, piperin může zpomalit odbourávání kurkuminu v játrech a zvyšovat jeho hladinu v krvi. Výsledkem tedy je, že kombinace kurkuminu s piperinem zvyšuje jeho potenciální zdravotní výhody. I když kurkumin a piperin mají své vlastní výhody pro zdraví, je jim ještě lépe dohromady.

Kurkumin bojuje proti zánětu a pomáhá zmírňovat bolest

Kurkumin z kurkumy má silné protizánětlivé vlastnosti. Ve skutečnosti jsou tak účinné, že některé studie prokázaly, že to odpovídá síle některých protizánětlivých léků bez negativních vedlejších účinků. Studie také ukazují, že kurkuma může hrát roli při prevenci a léčbě artritidy, onemocnění charakterizovaného zánětem kloubů a bolestí. Ukázalo se, že piperin má také protizánětlivé a antiartritické vlastnosti. Pomáhá desenzibilizovat konkrétní receptor bolesti ve vašem těle, což může dále snižovat pocity nepohodlí. V kombinaci jsou kurkumin a piperin silným duem bojujícím proti zánětu, které může pomoci snížit bolest a diskomfort.

Pomocníci při trávení

Indická medicína spoléhá už tisíce let na to, že kurkuma pomáhá při trávení. Moderní studie podporují jeho použití a ukazují, že může pomoci snížit střevní křeče a plynatost. Piperin zvyšuje aktivitu trávicích enzymů ve střevě, což pomáhá tělu rychleji a snáze zpracovat jídlo. Dále mohou protizánětlivé vlastnosti kurkumy a piperinu pomoci snížit zánět střev, což také může pomoci při úpravě trávení.

Bezpečnost a dávkování

Kurkumin a piperin se obecně považují za bezpečné. Neexistují žádná oficiální doporučení týkající se konzumace ani jednoho z nich a maximální přípustný příjem nebyl stanoven. U některých lidí se mohou po užití kurkuminu ve velkých dávkách vyskytnout nežádoucí účinky jako nevolnost, bolesti hlavy a vyrážka na kůži. Je proto důležité dodržovat doporučené dávkování na obalu výživového doplňku. Smíšený výbor odborníků FAO/WHO pro potravinářské přídatné látky (JECFA) stanovil přijatelný dietní příjem kurkuminu na 1,4 mg na libru (3 mg/kg) tělesné hmotnosti za den, nebo přibližně 245 mg na (80 kg) osobu. V indické kultuře se kurkuma a pepř běžně konzumují v čaji, často v kombinaci s olivovým olejem, kokosovým olejem, medem a zázvorem.

Protože je kurkumin rozpustný v tucích, jeho konzumace s tukem také zvyšuje jeho absorpci.

Abyste však naplno využili léčebných výhod kurkuminu, je nejlepší ho konzumovat v doplňkové formě v kombinaci s piperinem.

Závěrem

Kurkuma a pepř mají zdravotní výhody díky sloučeninám kurkumin a piperin. Protože piperin zvyšuje absorpci kurkuminu v těle až o 2000%, jejich kombinací se zesilují účinky. Mohou snižovat zánět a zlepšovat trávení, zejména ve formě doplňků stravy. Chcete-li si naplno vychutnat výhody kurkumy a pepře, nejlepších výsledků dosáhneme kombinováním obou koření.

Původní článek v neupravené formě a reference k citované literatuře naleznete na: https://www.healthline.com/