Piperin, alkaloid přítomný v pepři, se může vázat na nové koronavirové proteiny a zabránit viru ve vstupu do lidských buněk, tvrdí studie IIT (ISM)
Tým indických vědců po výzkumu označil černý pepř, každodenně používaný pepř v kuchyni, za možného kandidáta na vývoj léku proti nové nemoci koronavirů.
Výpočetní studie, kterou provedli vědci z Katedry fyziky na Indickém technologickém institutu (Indická škola dolů) v Dhanbadu, zjistila, že piperin, který se nachází v černém pepři, může vázat a inhibovat virus SARS-CoV-2, který onemocnění COVID-19 způsobuje.
Umakanta Tripathy, vedoucí týmu, uvedl, že SARS-CoV-2, stejně jako jakýkoliv jiný virus, využívá proteiny na svém povrchu ke vstupu do buněk lidského těla. Spolu se svým týmem hledal přírodní sloučeniny, které by se mohly vázat na tyto proteiny a zabránit viru ve vstupu do lidských buněk. K hledání potenciálních inhibitorů používali počítačové techniky, jako je molekulární dokování a simulace molekulární dynamiky.
Vybrali 30 molekul přítomných v běžném kuchyňském pepři a prozkoumali jejich roli jako terapeutického činidla. Z nich se ukázal jako silný inhibitor virových proteinů právě piperin, alkaloid přítomný v pepři a zodpovědný za jeho štiplavost.
„Naše výsledky vypadají velmi slibně.“ Studie je nepochybně čistě výpočetní a vyžaduje další potvrzení v laboratořích. Stále však jde o důležitý krok,“ řekl Tripathy pro Indian Science Wire.
Molekula je nyní experimentálně testována v laboratoři ve spolupráci s Ashokem Kumarem Patrem, ředitelem pro vývoj biologických látek ve společnosti IMGENEX India Pvt Ltd, biotechnologické společnosti se sídlem v Odise.
Počítačové studie se často považují za první krok předtím, než se testují v laboratořích a podstoupí následné testy, pokud se prokáže jejich účinnost. Pokud se experimenty ukáží jako úspěšné, bude to znamenat průlomový objev, protože pepř je přírodní produkt a při jeho používání se nemusí vyskytnout vedlejší účinky, které jsou obvykle spojeny s léky na chemické bázi.
Studijní tým zahrnoval doktorandy Tripathy, Janmejaya Rout a Bikash Chandra Swain. Publikovali zprávu o své práci v časopise Journal of Biomolecular Structure and Dynamics nazvané In silico research of spice address as a potent inhibitor SARS-CoV-2.
Pandemie COVID-19 si již vyžádala 0,1 milionu životů v Indii a více než milion na celém světě. Vědci po celém světě vyvíjejí společné úsilí na vývoj terapeutických léků na léčení osob infikovaných virem SARS-CoV-2. Několik kandidátů na vakcíny je také souzeno v různých částech světa včetně Indie. (Indie Science Wire)
Celý článek naleznete zde: https://www.downtoearth.org.in/