Ochorenie COVID-19 pôvodcom ktorého je nový koronavírus 2 (SARS-CoV-2) spôsobuje celý rad príznakov od mierneho priebehu až po ťažké respiračné ochorenie. Bohužiaľ, aj pacienti bez príznakov alebo pacienti s veľmi miernymi príznakmi môžu byť infekční a tak môžu infikovať ďalších ľudí.

Onemocnění COVID-19 jehož původcem je nový koronavirus 2 (SARS-CoV-2) způsobuje celou řadu příznaků od mírného průběhu až po těžké respirační onemocnění. Bohužel, i pacienti bez příznaků nebo pacienti s velmi mírnými příznaky mohou být infekční a tak mohou infikovat další lidi.

Proto zůstává tématem dne účinná a dobře tolerovaná terapeutická možnost léčby pacientů se závažným průběhem COVID-19. Kromě sloučenin, jako je remdesivir, které byly schváleny nebo povoleny k urgentnímu použití pro léčbu COVID-19, se tradiční bylinné extrakty považují za nadějné kandidáty na doplňkovou léčbu virových chorob s možným použitím i pro léčbu COVID-19.

Analýza neutralizační aktivity extraktu z kořene lékořice proti SARS-CoV-2

V nedávno zveřejněném článku časopisu bioRxiv, vědci z Německa analyzovali vodní extrakt z kořene lékořice z hlediska jeho neutralizační aktivity proti SARS-CoV-2 in vitro. Identifikovali glycyrrhizin, primární účinnou látku v kořeni, a odhalili základní mechanismus virové neutralizace. Kořeny lékořice připravili na analýzu sušením a vařením a získali tak vodní extrakt s obsahem glycyrrhizinu.

Extrakt z kořene lékořice neutralizoval SARS-CoV-2 i při nízké koncentraci

Extrakt z kořene lékořice vykazoval neutralizační účinky již při nízké koncentraci 2 mg/ml, která je nižší než při běžném použití při konzumaci lékořice. Úplné neutralizace viru bylo dosaženo již při nízkých koncentracích 0,5 mg/ml před vstupem viru do buňky a 1 mg/ml za podmínek po vstupu viru do buňky.

Kyselina glycyrrhizinová – antivirová účinná látka v kořeni lékořice

Kyselina glycyrrhizinová je triterpenový saponin, který se nachází ve vysokých koncentracích v kořeni rostliny Glycyrrhiza glabra. Bylo zjištěno, že je aktivní antivirovou složkou v kořeni lékořice a vykazuje antivirovou aktivitu proti mnoha virům, včetně herpes simplex, viru lidské imunodeficience (HIV) a lidských a zvířecích koronavirů. Na základě těchto výsledků vědci začali zkoumat neutralizační aktivitu kyseliny glycyrrhizinové proti izolátu SARS-CoV-2 a následně zkoumali mechanismus neutralizace. Vědci společně prokázali, že glycyrrhizin, primární aktivní složka kořene lékořice, účinně neutralizuje SARS-CoV-2 inhibicí hlavní virové proteázy Mpro. Mpro enzym je zodpovědný za zpracování virových polyproteinů a proto je nezbytný pro replikaci viru.

Tento objev ukazuje glycyrrhizin jako slibnou antivirovou látku, která by měla být dále studována pro použití při léčbě COVID-19. Celý článek a odkaz na původní vědeckou publikaci naleznete zde: https://www.news-medical.net/